Kyrkokörens receptsamling

Efter veckans övning med Kyrkokören, ansvarar någon av körmedlemmarna för tilltugget till fikat. Ibland är det något, som vi andra vill ha receptet på och därför har tanken väckts om en "Kyrkokörens receptsamling". Så håll till godo...


Nunnornas äppelkaka

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft (ca 225 grader vanlig ugn)

5-6 syrliga äpplen, skalade, urkärnade, skurna i grova bitar
1 dl socker
2 dl torrt vin
Koka äpplena till en grov kompott. Koka inte sönder äppelbitar.

50 gram mandel, mal i kvarn (jag tog mandelmjöl)
50 gram mandel, hacka grovt och rosta i stekpanna
100 gram mjukt smör
1 dl socker
Blanda mandel, socker och smör
1 ägg röres i mandelsmeten.

Lägg kompotten i ugnsfast form.
Tryck ut mandelsmeten på ett bakplåtspapper, till en platta med samma form och storlek som ugnsformen.
Vänd pappret över äppelkompotten. Dra bort pappret. Man får pilla lite.

Grädda i varmluft tills kakan fått fin färg. Tar ca 20-25 min.

Servera med råkräm eller grädde.

Råkräm 2 äggulor
2 msk socker

Vispa pösigt tillsätt sedan:
3 dl vispad grädde och
1 tsk vaniljsocker
Röres ner i äggsmeten.

Susanne


Glutenfritt och - för den som vill - mjölkfritt matbröd.
Recept som vandrat runt, jag har fått det från vännen Lena, så det har fått heta Lenas glutenfria.

Det här receptet ger två bröd. Brödet ska skäras ganska tunt.

1 l (laktosfri) filmjölk eller youhurt, eller havremjölk för den som vill ha ett mjölkfritt alternativ. Degen blir lite mer kladdig med havremjölken än med de andra, så kanske att 9 1/2 dl blir bättre?
2 dl mörk sirap
1 1/2 dl havrekross (går bra med havregryn också)
1 dl havrekli
10 dl glutenfri mjölmix (jag använder majsbaserat mjöl)
2 dl krossat bovete
1 dl linfrö
2 dl solrosfrön
2 tsk salt
4 tsk bikarbonat
4 tsk brödkryddor

Sätt ugnen på 175 grader (varmluftsugn ca 150 grader).
Skölj bovetet i kokande vatten och låt det rinna av i en sil.
Blanda alla torra ingredienser utom bovetet.
Blanda fil/youghurt/havremjölk, sirap och bovete med de torra ingredienserna.
Blanda väl till en lös och klibbig smet.
Smörj två brödformar à 1 1/2 liter (högst, ofta fungerar 1 l-formar bättre) med smör/olja.
Strö lite havrekross/havregryn/glutenfritt ströbröd i botten på brödformarna.
Fördela smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen ca 89-90 minuter.
Pröva med en brödsticka om det verkar färdigt. När jag använde havremjölk behövde gräddningstiden ökas med minst 10-15 minuter.

Låt svalna lite i formarna och stjälp sedan upp dem och låt bröden svalna invirade i bakdukar/handdukar. Brödet behöver ligga till morgonen därpå för att stabilisera sig. Men vem kan låta bli att skära några skivor och bre smör på medan brödet fortfarande är varmt??

Hans-Georg


Marängkakor
5 dl florsocker
1/4 tsk salt
1 dl Cacao
3-4 äggvitor(4 små el. 3 stora)
2 tsk vaniljsocker

Vispas ihop till en krämig smet. Späd ev. med vatten eller tjocka till med mer florsocker.

Rör ner 75 gram hackad mjölkchoklad.
Klicka ut, ca 30-35 st. På bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader, 8 min i mitten av ugnen.
Låt svalna. Lossa.


Susanns improviserade matbröd

Fördeg kväll:
3 dl vatten
1 tumnagel jäst
lite surdeg
1 dl grovt rågmjöl
1 skalat grovrivet äpple,+ vetemjöl till havregrynsgrötkonsistens.
Låt jäsa över natten i rumstemperatur.

Nästa dag:
5 dl vatten
ca 1/2 pkt jäst
fördegen
1 dl havrekli
några msk brödsirap
1 msk salt
vetemjöl blandas till en LÖS deg som får jäsa ca 30 min.

2 stora kalla kokta pressade potatisar blandas sedan i och mer vetemjöl till en kladdig deg. Får inte vara stadig. Låt gå i assistenten åtminstone 10 min.

Jäs ca 3 timmar under lock. Skrapa tillbaka degen när den försöker rymma. Skrapa loss den från bunkens kanter så den får börja om klättringen.

Häll ut på bakbord, dela i tre delar.

Jag la varje limpa i en vagga av bakplåtspapper för att förhindra att limporna jäste och gräddade ihop. De tre limporna la jag tillsammans på tvären i en långpanna. Bakplåtspappret ska bilda vägg mellan limporna.

Jäs övertäckta ca 1 Tim medan ugnen värms till 250- 275 grader. När det är dags att sätta in plåten: släng först in en rejäl mugg iskallt vatten i den heta ugnen. Det ger en alldeles särskilt god smak på skorpan. Så snabbt in m bröden. Grädda ca 15 min. Sänk värmen o grädda ytterligare ca 20 min.

För att ge bröden färg runtom kan man lägga dem på galler utan bakplåtspapper några minuter, gärna upp och ner. Bröden är färdiga när det låter ihåligt när man knackar på undersidan av bröden. Låter det dovt och instängt är bröden inte färdiggräddade.

Låt bröden svalna utan bakduk.

För att få ett gott bröd finns några tumregler man kan hålla sig till:
* lite jäst
* långa jästider
* lösare deg
* lång bearbetning i assistenten, typ 15-20 min ( gäller ej rågmjölsdegar) det tar fram de långa glutentrådarna som ger ett saftigt och segt inkråm
* vatteninkast i ugnen vid hög temperatur.

Därutöver kan man improvisera med diverse olika ingredienser.

Susanne


Påskmazarinkaka med nötter och mandlar
Recept, ändrat efter ICA.se

Ingredienser (12 bitar)
Deg
Knappt 4 dl vetemjöl
3 msk strösocker
150 g rumsvarmt smör
Fyllning
300 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
3 ägg
200 g mandlar och ev. nötter
Smaksättning alt. 1, citrus
½ kryddmått bittermandelarom
Rivet skal av 1 apelsin, citron eller lime (eller lite av alla)
Smaksättning alt. 2, vanilj
2 tsk vaniljsocker
Garnering
2 msk hallonsylt
Glacyr av:
2 dl florsocker
1½ matsked vatten

1. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter (för 12 bitar), med matfett eller lägg ett bakplåtspapper i botten på formen.
2. Deg (smulpajdeg egentligen): Arbeta ihop mjöl, socker och matfett. Fördela degen i formen så att kanterna står upp ett 2-3 centimeter. Ställ formen i kylskåp ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Fyllning: Riv eller finfördela mandelmassan. Rör ihop mandelmassan med matfettet. Rör ned ett ägg i taget. Blanda ner grovhackad mandel och ev. nötter plus någon av smaksättningarna. Lägg fyllningen på degen i formen.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan kallna.
5. Garnering: Bre ut hallonsylt på kakan. Rör ihop florsocker och vatten. Fördela glasyren över kakan. Ställ kakan kallt så att glasyren stelnar.

Hans-Georg


Gáhkku - ett samiskt tunnbröd (uttalas "Gacko"), motsvarar ungefär Finsk glödkaka.
Recept från baktidningen "Hembakat", men dubblat och med mer tips.

Det här ger 20 bitar. Gräddas i osmord stekpanna (gärna gjutjärn).
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk strösocker
150 g smör
2 tsk salt
14 dl vetemjöl

1. Smula ned jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. (OBS! Med torrjäst blir det lite annorlunda. Då blandar man ned jästen i mjölet och de andra ingredienserna och värmer sedan upp mjölken till +40 grader och häller den över de övriga ingredienserna.)
2. Tillsätt strösocker, smör, salt och vetemjöl, lite i taget (med torrjäst blir det mjölken som kommer lite i taget). Knåda till en smidig deg. Ta mer mjöl om degen fortfarande är kladdig.
3. Smöra eller olja in en bunke och lägg i degen. Täck den med platsfolie och låt den jäsa i ett varmt rum till dubbel storlek, ca 1 timme.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp den i två lika stora bitar. Knåda den ena en stund. Gör en rulle och dela den i tio bitar och kavla ut dem till rundlar, ca 1/2 cm tjocka. Nagga dem med en gaffel. Samma sak med den andra biten, förstås.
5. Värm upp en torr stekpanna och stek rundlarna 1-2 minuter på vardera sidan. De bör inte bli allt för brända, dra ned värmen i så fall ("pannkaksvärme" är lagom). Linda in dem i en handduk. Kan ätas medan de fortfarande är varma. De kan också värmas upp i efterhand. Ät utan något pålägg, eller med matfett, marmelad och/eller ost.

Hans-Georg


Fröknäcke
Glutenfritt knäckebröd som också är fritt från ägg, laktos, mjölkprotein och sojaprotein. Recept från ICA.

Det här går åt till 1 ugnsplåt (gör gärna dubbel sats, brödet går snabbt åt!):
1 dl skalade sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl majsmjöl
1/2 dl linfrö
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader (125 grader om du har varmluftsugn).
2. Lägg ett bakplåtspapper (gärna av teflon) på en ugnsplåt.
3. Blanda alla torra ingredienser och rör sedan i olja och vatten. Låt svälla i 15 minuter
4. Bred ut smeten jämnt på plåten. För att platta till den jämnt kan man ta ett bakplåtspapper över smeten och kavla ut med brödkavel eller handflatan.
5. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme.
6. Dra över bakplåtspapperet med knäckebrödet på ett galler och låt svalna.
7. Bryt i oregelbundna bitar och servera som de är, eller med goda röror, smör och/eller ost till.

Hans-Georg


Glutenfritt mandel- och bovetebröd
Det blir 15-20 bröd av den här satsen

4 ägg
4 dl naturell yoghurt (ev. laktosfri)
6 msk vatten
4 msk kallpressad rapsolja
4 dl mandelmjöl
2 dl bovetemjöl
6 msk fiberhusk (eller havregryn)
1 dl linfrön
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
valfri toppning: pumpakärnor, solrosfrön eller sesamfrön

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader (eller 175 grader om du har varmluftsugn).
2. Vispa upp äggen ordentligt och vispa sedan ned yoghurt, vatten och olja.
3. I en annan bunke blandas alla torra ingredienser.
4. Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten och rör försiktigt tills allt är väl blandat.
5. Låt smeten svälla i minst tio minuter.
6a. Blöt händerna med kallt vatten och forma små frallor av smeten.
6b. Smeten flyter gärna ut, så det går väl så bra att hälla smeten i muffinsformar.
7. Lägg frallorna på bakplåtspappersklädd plåt (om du har gjort frallor utan muffinsformar, annars är det bara att ställa formarna på plåten). Det går åt två plåtar för en sats. Bägge kan gräddas samtidigt om man har varmluftsugn.
8. Grädda i någonstans mellan 12 och 20 minuter, beroende på hur effektiv ugnen är och hur tjock smeten är (i mitt fall tog det bara 12-14 minuter).
9. Går att äta lite varma, men det går lika bra att äta dem kalla. Frysa går också bra. Ät med smör och/eller (långlagrad) ost.

Hans-Georg


Geijerska tuppkakan

Rör hastigt ihop
2 ägg
3 dl socker
75 g smält smör
Tillsätt
2 1/2 dl vetemjöl
Rör om väl, men vispa inte!

Häll smeten i smord, bröad rund form, gärna med löstagbar botten.
Strö över hackad mandel och grädda i 200 grader ca 25-30 min.

Hélène


Ananaspaj

Det här behövs:

3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
150 gr smält. margarin el. smör

Blanda de torra ingredienserna. Slå på det smälta smöret och platta ut degen i en pajform.

FYLLNING

3 små burkar krossad ananas
3 tsk vaniljsocker
1 st ägg
1/2 dl socker
2 dl creme fraiche 15% eller 34 % (gör detsamma vilket)

Låt anansen rinna av lite grann. Rör sedan ihop alltsammans till fyllning. Slå på fyllningen i pajskalet och in i ugnen på 200-225 grader ca 45 min eller tills den fått fin färg.

Många Goda hälsningar Gunlis


Bondkakor (45-50 stycken)

Det här behövs:

200 g smör eller margarin
2 msk sirap (helst mörk)
1½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
75g mandel (drygt 1 dl)
4½-5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Rör matfettet tillsammans med sirap, socker och vaniljsocker. Tillsätt grovt hackad mandel, mjöl och bakpulver.
Ta upp degen på bakbordet. Arbeta ihop den och rulla ut den till två rullar med ca 3 cm diameter. Lägg dem kallt i 1 timme tills de är hårda och går lätt att skära. Skär rullarna i skivor ca 3 mm tjocka och grädda kakorna i 175 graders ungsvärme i ca 10 minuter. Lägg dem på galler att kallna.

Märta


Russinmuffins (ca 30 muffins)

Det här behövs:

7 dl grynblandning
9 dl vetemjöl (eller 6 dl vetemjöl och 2 dl grahamsmjöl - det senare ger lite smuligare muffins)
3/4 tsk salt
3 msk strösocker (ta gärna råsocker)
2 msk bakpulver
150 g smör eller margarin
6 dl mjölk eller filmjölk, det är OK att blanda
2-3 dl russin (eller tills du skäms)

Blanda ihop alla torra ingredienser. Fördela matfettet jämnt i blandningen. Tillsätt mjölken och arbeta hastigt ihop till en jämn deg.
Fördela degen i stora muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 10-12 minuter. Serveras nygräddade, eventuellt med lite smör.

Hans-Georg


Långpannebröd (ca 24 bitar)

Det här behövs:

6 dl grynblandning
1 dl vetekli
50 g matfett
1 msk kummin
6 dl kokande vatten
50 g jäst
2 dl vatten
1 msk salt
½ dl sirap
1,3 - 1,4 liter rågsikt

1. Mät upp grynblandning, kli, matfett och stött kummin i en bunke. Koka upp vattnet och häll det hett över blandningen. Rör om och låt den svalna tills den är fingervarm (37 grader). Det tar ca 45 minuter.
2. Smula ned jästen i en annan bunke. Värm det återstående vattnet tills det blir fingervarmt (37 grader). Häll det sedan över jästen, rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt den avsvalnade grynblandningen, salt, sirap och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig deg. I hushållsassistent eller liknande tar det ett tag att få in allt mjöl. Låt degen jäsa en timme.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig.
5. Smörj en stor långpanna - den som hör till ugnen. Kavla ut degen och lägg den i långpannan. Doppa en bordskniv i olja och skär degen i lagom stora rutor. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
6. Grädda brödet i 225 grader varm ugn mitt i ugnen. Stjälp upp brödet på galler och låt det svalna under duk. Bryt isär bitarna (kan kanske behöva skäras) och dela dem när de ska serveras.

Hans-Georg


Citronpaj med marmelad

Det här behövs till 8-10 bitar:

Pajskal:
12 digestive-kex
100 g smält smör

Fyllning:
4 ägg
1 dl strösocker
250 g kesella, 10% fett
2 dl crème fraiche
1 citron, rivet skal
1 msk citron, pressad saft

Garnering:
Ca 1 dl marmelad (engelsk bitter eller citrus och fläder)

Gör så här:
1. Krossa kexen i matberedare (eller i en mortel). Blanda smöret med krosset.
2. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanterna i en rund pajform med löstagbar botten. Ställ formen i kylen.
3. Sätt ugnen på 175°.
4. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ned kesella och crème fraiche. Tillsätt citronskal och saft.
5. Häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen har stelnat, ca 45 minuter. Låt pajen kallna. Ta bort kanten på formen.
6. Värm marmeladen i en kastrull och bred marmeladen över pajen.
7. Vispa grädden och spritsa den runt kanten.

Agneta


Systrarna Voltaires fillimpa

Den här otroligt saftiga limpan har gjort succé på körens efterfika.

Det här går åt:

5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl rågkross
1 dl vetekli
0,5 dl vetegroddar
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 liter lättfil
2 dl mörk sirap

Blanda alla torra ingredienser noga.
Rör ned filmjölk och sirap och blanda väl.
Smöra och bröa 2 st 1,5 liters brödformar.
Grädda 100 minuter i 175 grader.

Ola


Rabarberpaj

Under Midsommar 2005 träffades några av körmedlemmarna, tillsammas med sångare från andra körer. Då serverades bl.a. denna rabarberpaj. Egentligen är den en smuldejspaj, men med lite ändringar och tillägg. De mängder som anges här räcker lagom till en eldfast form på ca 20 * 30 cm. Det blir ca 10-12 personer - eller fler om var och en får mer ordinära bitar. Tänk på att pajen blir ganska mäktig.

Det här går åt:

600 g rabarbertärningar (bör väl motsvara ca 750-800 g rabarberstjälkar)
Till degen:
8 dl vetemjöl
1 dl socker
400 g osaltat smör

+ omkring 1 dl strösocker att strö över rabarbern.

Gör så här:

Skiva ned det inte alltför kalla smöret i mjölet och sockret. Blanda så gott det går, gärna med fingrarna.
Använd ca 2/3 av blandningen att fylla botten av formen med. Fördela rabarbertärningarna över detta och sockra med ca 1 dl strösocker.
Fördela resten av degblandningen över rabarbern.
Grädda i 20 minuter, eller tills att degen tagit ordentligt färg.

Ta ut pajen och låt den svalna. Den smakar bäst om den fått stå till sig i kylskåpet ett par dagar. Servera fluffig vaniljvisp till pajen.

Hans-Georg


Fisksoppa med räkost

1 purjolök
2 röda och 2 gröna pakrikor
1 paket fisk- och 1 paket grönsaksbuljong
1 crème fraiche
1 räkosttub
1 paket fryst dill
laxfileér efter önskemål
ca 1 liter vatten
-------

Stek purjolök och paprika mjuk
Tillsätt vatten och buljong
Tillsätt crème fraise och räkost
Tillsätt dill

Låt koka ett bra tag tills allt har gottat ihop sig.
Tillsätt laxen som får koka i 10-15 minuter.

Tomas


Stompa

Ett mjukt tunnbröd som gräddas i osmord stekpanna, bara ett par minuter på varje sida.

5 dl filmölk
1 1/2 dl sirap
2 tsk fänkål
2 tsk anis
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 1/2 liter rågsikt (8 1/4 hg)

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Slå på filmjölken och sirapen och blanda ihop till en deg.
3. Baka ut degen till två långa rullar och dela vardera i 12-13 bitar (brukar bli lagom)
4. Kavla ut runda kakor med kruskavel. Mjöla ordentligt, annars fastnar det!
5. Grädda i stekpanna, på ungefär samma värme som för pannkakor. Jag brukar köra med två stekpannor parallellt, så går det fortare. Kom ihåg att pannorna inte ska smöras!
6. Låt svalna på bakduk eller handdukar innan du stoppar in dem i plastpåsar, annars har de en tendens att klibba ihop.

Hans-Georg


Pitekaka

Kaksmet:
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 dl socker
3 dl mjölk
100 g smält margarin

Strössel:
1/2 dl kakao
5 dl havregryn
11/2 dl socker
200 g smält margarin

* Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa ihop ägg, socker och mjölk. Rör ner mjölblandningen och 100 g smält margarin. Fördela smeten i en smord långpanna.
* Rör ihop kakao, havregryn, socker och 200 g smält margarin till "strösslet".
* Fördela "strösslet" på den ogräddade kakan. Grädda kakan i ugnen i 15 minuter i 225°C. Skär i rutor medan kakan fortfarande är varm.

Till en stor långpanna tog jag en och en halv sats. Lycka till!

Linda


Bovetelimpa
Enkel sats räcker - blir två bröd

1/2 liter vatten
50 g jäst
1/2 dl olja (jag tog olivolja)
3 rårivna potatisar
1/2 dl hela linfrön
1 tsk salt
2 tsk mald kummin eller andra brödkryddor
450 g bovetemjöl (ett paket)
ca 8 dl vetemjöl

Värm vattnet till +37 grader. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olja, potatis, linfrö, salt och kryddor. Blanda i bovetemjölet och hälften av vetemjölet. Tillsätt resten av vetemjölet i omgångar och arbeta till en smidig deg.
Låt degen jäsa i ca 20 minuter. Dela degen i två delar, knåda ordentligt och kavla sedan ut de två delarna. Rulla ihop dem till två limpor. Sätt ugnen på 200 grader. Låt limporna jäsa i ca 20 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter, eller tills brödet verkar färdigt (jag fick ha brödet inne 10 minuter till). Ta ut brödet och stjälp upp på galler. Pensla brödet med vatten och svep in i bakduk.
Ta valfritt pålägg. Tugga länge, för smaken kommer fram först efterhand. (Recept fritt efter Friggs.)

Hans-Georg


Gotländsk saffranspannkaka
Till en kör på 20-25 medlemmar går det åt ca fyrdubbel sats.

Koka en lös gröt av:
1 1/4 dl rundkornigt ris
2 1/2 dl vatten
Kokas sakta i 10 minuter. Tillsätt därefter:
7 dl gräddmjölk
1/2 tesked salt

Sjuds i (minst) en timme på lägsta värme.

När gröten svalnat tillsätts:
2 matskedar honung
1/2 g saffran
1 dl hackad eller riven mandel (riven blir bäst tycker jag)
3 finhackade/rivna bittermandlar (riv tillsammans med sötmandeln)
1 dl russin
3 ägg

Gräddas i smord, låg form ca 30-35 minuter i 200 grader. Dubbla receptet är lagom för en stor långpanna. Det enkla receptet är lagom för en normalstor, eldfast form.
Ät med vispgrädde eller vaniljglass och sylt när pannkakan fortfarande är ljummen (kan värmas senare, sätt då ugnen på 75 grader). I originalreceptet ska det vara salmbärssylt (sylt av blåhallon), men det kan vara svårt att få tag på på fastlandet. Ersättare: hallonsylt, björnbärssylt, eller boysenbärssylt.

Hans-Georg


Annas pudrade citronrutor (c:a 20 st)
Till en kör på 20-25 medlemmar går det åt minst dubbel sats.

Till pajdegen:
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör

Till citronkrämen:
3 medelstora ägg
2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
rivet skal av 1 stor citron
5 msk pressad citronsaft (ungefär vad man får ut av citronen)
florsocker att sikta över

Pajdegen: Mät upp mjöl och strösocker tillsammans med vaniljsocker. Använd gärna matberedare eller hushållsassistent. Lägg smöret i klickar och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta med mjölade fingrar ut den i en fyrkantig form, gärna med löstagbar botten (jag använde bakplåtsplast i botten istället). Lämpliga mått för enkel sats är ca 20 x 25 cm. För tredubbel sats, som jag gjorde till kören (men då blev det över), passar måtten 40 x 45 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i c:a 15 minuter.

Citronkrämen:Vispa under tiden ägg och socker rejält pösigt. Tillsätt vetemjölet, det rivna skalet från citronen, samt citronsaften.

Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare 8-10 minuter eller tills citronkrämen precis har stannat (tredubbel sats tar nästan dubbelt så lång tid). Pudra rätt mycket florsocker över den nygräddade, varma kakan och låt den sedan svalna helt. Lyft upp kakan ur sin form och skär rutor, ca 4 x 4 cm stora. Har man större form än 20 x 25 cm, så är det nog bäst att skära till bitarna på plats i formen.

Hans-Georg



Sidan senast uppdaterad: 2015-11-05